Това обаче не изглежда да е самоцелно – в САЩ събитието

...
Това обаче не изглежда да е самоцелно – в САЩ събитието
Коментари Харесай

Първият опит за излитането на марсианския хеликоптер беше отложен за 14 април

Това обаче не наподобява да е самоцелно – в САЩ събитието се пада да се случи в друга часова зона, в 22:54 ч. локално време на 11 април – и надлежно формалното прес-съобщение е точно за тази дата. 

Очаква се управлението на задачата да получи първата информация за резултата от полета в 11:15 ч. българско време на сутринта на 12 април. 

НАСА припомня, че хеликоптерът “Инджинюъти ” е пробна машина, надлежно шансът за неуспех или за възникването на отклонения от работата му е огромен. Поради това на борда му няма научни принадлежности, а единствено няколко камери. Авария на хеликоптера няма да заплаши по никакъв метод главната научна стратегия на “Пърсъвиърънс ”.

Ако всичко мине наред, “Инджинюъти ” ще се трансформира в първата машина, която е по-тежка от въздуха и е провела управляем полет на друга планета. Това ще е мъчно достижение. Атмосферното налягане на Марс е единствено 1% от това на Земята, само че пък въпреки това гравитационното привличане е по-слабо – една трета от земното. 

В хода на дебютния полет хеликоптерът ще се издигне на височина от три метра и ще кръжи над марсианската повърхнина за към 30 секунди, преди да се спусне още веднъж. Това ще е същински исторически миг в авиацията, съпоставим с дебютния полет на братя Райт на 17 декември 1903 година. 

През това време дребните камери на “Инджинюъти ” ще снимат фотоси. Отстрани марсоходът също ще снима със своите камери Navcam и Mastcam-Z. Очаква се фотографиите да дойдат на Земята още в същия ден. 

За повече информация: НАСА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР